Какво е Argyria?

 • 5 months ago
 • 1

Какво е Argyria?

argyria е рядко състояние, което кара кожата да стане синьо или сиво. Това обезцветяване се случва, когато тялото влезе в контакт с прекомерно количество сребро.

Хората влизат в контакт с много малки количества сребро ежедневно. Той присъства в храната, питейната вода и дори във въздуха, който дишаме.

Тези следи от сребро са толкова малки, че тялото може лесно да ги отдели, без да изпитва неблагоприятни ефекти.

Въпреки това, продължителното излагане на малки количества сребро или единична експозиция на голяма доза може да увеличи риска от аргирия.

Единичният характерен симптом на аргирията е синьо или сиво обезцветяване на кожата.

обезцветяване или хиперпигментация на кожата може също да повлияе на лигавичните мембрани, като:

 • устни
 • венците
 • Назални пасажи

Конюнктивалните мембрани на очите също могат да изглеждат обезцветени.

Причини

сребърните частици могат да влязат в тялото на човек през устата или директно през The Кожни и лигавични мембрани.

сребро, което влиза в тялото през устата, може да причини генерализирана аргирия. В генерализираната аргирия обезцветяването може да повлияе на цялата повърхност на кожата, както и лигавиците и вътрешните органи.

среброто, което навлиза в тялото през кожата, има тенденция да причинява локализирани аргирии. С локализираната аргирия обезцветяването на кожата засяга само зоната, която е влязла в контакт със сребърните частици.

Някои фактори могат да повлияят на степента на обезцветяване на кожата. Те включват:

нива на сребро в тялото

По -високите нива на сребро причиняват по -значителна обезцветяване.

Степен на излагане на слънце

Меланинът е естествен пигмент на кожата, който кара кожата да затъмнява при излагане на слънчева светлина.

В Аргирия излагането на слънце причинява сребърни частици в кожата да стимулират освобождаването на излишък от меланин.

В резултат на това части от тялото, които получават повече излагане на слънце, могат да станат значително по -тъмни. Тези области обикновено включват лицето, шията и ръцете.

време

В ранните етапи на аргирията кожата може да превърне син цвят. В продължение на месеци или години, засегнатата зона може да потъмнее до сиво от шисти.

рискови фактори

Експертите все още не знаят количеството сребро, което е достатъчно, за да причини аргирия.

Въпреки това, хората, които имат най -висок риск от развитие на състоянието, са тези с работни места или хобита, които включват продължително излагане на сребро. Примерите включват добив на сребро, фотографска обработка, създаване на бижута и запояване.

Следните фактори също могат да изложат хората на прекомерни количества сребро:

 • Дългосрочна употреба на Колоидни сребърни добавки
 • Дългосрочна употреба на локални лекарства, съдържащи сребро, които FDA не са одобрили
 • Редовна употреба на носни спрейове или капки за очи, съдържащи сребро
 • Продължителна употреба на козметика, съдържаща сребро
 • Има сребърни зъбни пълнежи
 • Редовно лечение с акупунктурни игли

Лекар може да поиска кръв, урина и изпражнения Проби от лице със заподозряна аргирия. Те ще им помогнат да определят дали човек е влязъл в контакт със среброто през последната седмица.

За да потвърди диагнозата на Argyria, лекарят може също да вземе биопсия на кожата. Тази процедура включва отстраняването на малко парче кожа за анализ под микроскопа. Появата на кафяво-черни гранули в пробата показва наличието на сребро.

Лекарят ще трябва да изключи и други състояния, които могат да причинят обезцветяване на синьо-сива кожа. Те включват:

 • Екзогенна охроноза. Обезцветяване на кожата, което обикновено е резултат от продължителната употреба на кремове за изсветляване на кожата, като хидрохинон.
 • Хризиаза. Обезцветяване на кожата поради дългосрочната употреба на златни соли за лечение на ревматоиден артрит.
 • Хемохроматоза или „претоварване на желязо“. Състояние, при което тялото абсорбира твърде много желязо. Тя може да бъде фатална без лечение.

Лечение

Понастоящем няма лечение за Argyria, но последните изследвания показват, че лазерната терапия, използваща лазера за качество (QS), може да може значително подобряват обезцветяването на кожата. QS лазерът доставя импулси с висока интензивност на засегнатите области на кожата.

През 2015 г. изследователите проведоха преглед на шест проучвания, изследващи ефикасността на QS лазерната терапия при лечение на Argyria.

Изследователите стигнаха до заключението, че едно лечение с QS лазера може да предложи както незабавно, така и дългосрочно подобрение на обезцветяването на кожата.

Въпреки това, учените ще трябва да провеждат допълнителни проучвания, за да потвърдят ефикасността на QS лазера в лазера в лазера в QS в лазера в лазера в QS в лазера в лазера в QS в лазера в лазера в QS в лазера в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS в лазера в QS Лечение на аргирия.

Допълнителни препоръки за ограничаване на по -нататъшното обезцветяване на кожата включват:

 • Носенето на слънцезащитен крем с висок фактор за защита на слънцето
 • Ограничаване на времето в време в Слънцето
 • Носене на защитни дрехи и очила при работа със сребро
 • Избягвайте лекарства, добавки и козметика, съдържащи сребро

Много малко хора са загинали От свръх експозиция до сребро. Всъщност хората с аргирия е малко вероятно да забележат някакви отрицателни ефекти върху здравето в резултат на състоянието им.

Въпреки това, те могат да изпитат психологически дистрес поради промените в цвета на кожата си. Някои могат да се чувстват депресирани, тревожни или социално оттеглени, особено ако лечението не успее да даде желаните резултати.

хората, които се чувстват депресирани или тревожни, трябва да кажат на своя лекар, който може да ги насочи към регистриран съветник или терапевт. Говорещите uromexil forte мнения терапии могат да помогнат на хората да работят чрез всякакви психологически симптоми, които могат да се развият.

перспектива

Аргирията е главно козметична грижа и не влияе негативно на физическото здраве на човек. За някои хора обаче промените в цвета на кожата могат да причинят значителни психологически страдания.

Терапиите за говорене могат да помогнат на хората да работят чрез всяка депресия или тревожност, които могат да почувстват в резултат на състоянието.

По отношение на лечението на Argyria, QS лазерната терапия изглежда постига значително и понякога пълно подобрение на обезцветяването на кожата. Учените обаче ще трябва да проведат допълнителни проучвания, за да потвърдят този ефект.

Q:

Аргирия е заразна?

a:

Не, Аргирия не е заразна. Аргирията е състояние, което се развива в резултат на сребърни частици, влизащи в кожата или лигавиците. Тези частици се проявяват като синкаво сиво обезцветяване, което е необратимо. Argyria се появява, когато имате твърде много излагане на сребро чрез своята професия, лекарства или зъбни пълнежи. Поглъщането на хранителни добавки с колоидно сребро също може да ви изложи на риск от Argyria. Не можете да хванете Аргирия от друг човек.

Отговорите представляват мнението на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет. Медикалните новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата

Compare listings

Compare