depresszió és fizikai tünetei

 • 2 months ago
 • 1

depresszió és fizikai tünetei

A depresszió egy gyakori mentális egészségi állapot, amely fizikai és pszichológiai tüneteket is okozhat. A lehetséges fizikai tünetek közé tartozik a fáradtság, a szokásosnál több vagy kevésbé alvás, valamint az étvágyváltozás.

Ezek a tünetek az agyi aktivitás, a hormonszint vagy a neurotranszmitter szintjének megváltozása eredményeként fordulhatnak elő. A depresszió kezelése segíthet enyhíteni a fizikai tüneteket, valamint a pszichológiai tüneteket.

Olvassa el tovább, hogy többet megtudjon a depresszió fizikai tüneteiről, ideértve azok okait és azt, hogyan lehet megbirkózni velük.

Melyek a depresszió fizikai tünetei?

A depresszió olyan hangulatzavar, amely befolyásolja valaki gondolkodását, érezését és viselkedését. Ez okozhatja őket szomorúnak, értéktelennek vagy zsibbadni hosszabb ideig. Az emberek általában az érdeklődés vagy az öröm elvesztését tapasztalják az általuk általában élvezett dolgokban.

Az érzelmi tünetek közismertek, de a depresszió számos fizikai tünethez kapcsolódik. Ide tartoznak:

 • Fáradtság vagy fáradtság
 • A szokásosnál több vagy kevesebb alvás
 • Az étvágy növekedése vagy csökkenése
 • Lassú Beszéd vagy mozgások
 • Megmagyarázhatatlan fájdalom vagy fejfájás
 • A szex iránti érdeklődés elvesztése, az úgynevezett alacsony libidó
 • Székrekedés vagy hasmenés

A fáradtság vagy az apátia érzései szintén befolyásolhatják az ember viselkedését. A személy a szokásosnál kevesebb időt tölthet az öngondozásra, ami potenciálisan megváltozik megjelenésükben. Például elveszíthetik, vagy növekedhetnek, vagy nem zuhanyozhatnak, vagy nem fürödhetnek, mint korábban.

Ugyanakkor nem lesznek depresszióban szenvedő személyek nyilvánvaló fizikai jelei. Egyes érintett személyek folytatják a napi tevékenységeiket anélkül, hogy rosszul lennének.

Mi okozza a depresszió fizikai tüneteit?

A kutatások azt sugallják, hogy a depresszió fizikai tünetei valószínűleg több fiziológiai változásból származnak, amelyek a testben zajlanak.

Az étvágyváltozások

A súlyos depressziós rendellenesség (MDD) és az étkezési magatartások közötti 2019. évi tanulmány megállapította, hogy a rendezetlen étkezés gyakoribb az MDD -ben szenvedők körében, mint a betegség nélkül. A nőstényekben a kutatók a leptin hormon magas szintjét is megfigyelték, ami csökkenti az ember étvágyát.

A szerzők azt gondolják, hogy az étvágyszabályozó hormonok változásai megmagyarázhatják, hogy a depresszió miért okozhat változást az étvágyban.

alvásváltozások

A 2015 -ös áttekintés azt sugallja, hogy a neurotranszmitterek és az agyi funkció változásai hozzájárulhatnak a gyors szemmozgás (REM) alvásának zavaraihoz a depresszióban szenvedő embereknél.

Például egy MDD -ben szenvedő emberek bevonásával foglalkozó tanulmány azt találta, hogy a REM alvás során az agy limbikus és paralimbikus rendszerei hasonló tevékenységet mutatnak, mint az ébren lévő személyé.

Ez a megállapítás megmagyarázhatja, hogy a depresszióban szenvedő emberek miért gyakran ébrednek gyakran az éjszaka folyamán. Az alvás azonban összetett, és a kutatók még mindig megpróbálják megérteni, hogy az alvás és a depresszió hogyan befolyásolhatja egymást.

Fáradtság

A 2018 -as áttekintés megjegyzi, hogy az energia és a fáradtság hiánya bizonyos neurotranszmitter -rendszerekhez kapcsolódhat, amelyek nem működnek, ahogy kellene. Az érintett neurotranszmitterek tartalmazhatnak norepinefrint vagy dopamint, de további kutatásokra van szükség a diszfunkció mögött meghúzódó mechanizmusok megértéséhez.

Vannak -e más magyarázatok?

Egyes érzelmi állapotok és fizikai egészségi állapotok hasonló érzéseket okozhatnak, mint a depresszióban szenvedő emberek. Ide tartoznak:

Szomorúság vagy gyász

Normális a szomorúság vagy a gyász megtapasztalása a nehéz helyzetekre adott válaszban. Időnként ezek az érzelmi állapotok fizikai tüneteket is okozhatnak, például fáradtságot érezhetnek.

A szomorúság és a gyász azonban különbözik a depressziótól. A gyász általában nem befolyásolja az ember önértékelését. Ez olyan érzelmeket okozhat, amelyek hullámokban érkeznek, és a pozitív és negatív érzések keverékét vonják maga után.

Ezzel szemben a depresszió gyakran jelentéktelenség vagy öngyűlölet érzéseit okozza. Az érzelmi változások általában következetesek, és a legtöbb esetben valakit érintnek.

szezonális érzelmi rendellenesség (SAD)

SAD vagy súlyos depresszió szezonális mintázatú állapot, amely depressziós tüneteket okoz az ősz és a tél folyamán. A szomorú emberek gyakran fáradtnak érzik magukat, jobban alszanak és étvágyváltozásokat tapasztalnak meg. Általában egy ilyen állapotú személy úgy érzi, hogy több ételt akar enni, különösen a szénhidrátokat.

A szakértők úgy vélik, hogy az alacsonyabb napfény szintje szomorú azáltal, hogy kémiai egyensúlyhiányt vált ki az agyban.

Hormonális változások

Néhány olyan állapot, amely befolyásolja a női hormonokat, alacsony hangulatot okozhat. Bizonyos esetekben a hangulatváltozás súlyos lehet.

Például a premenstruációs diszforikus rendellenességgel (PMDD) szenvedő emberek depressziót, ingerlékenységet és fizikai tüneteket tapasztalhatnak 7–10 napig egy időszak előtt. A tünetek általában röviddel az időszak kezdete után javulnak.

A premenstruációs szindróma és a menopauza olyan érzelmi és fizikai változásokkal is járhat, amelyek hasonlíthatnak a depresszióhoz.

Egyéb állapotok vagy gyógyszerek

Számos egyéb állapot és gyógyszer okozhat alacsony hangulatot, valamint a fizikai tüneteket, amelyek hasonlóak lehetnek a depresszióhoz. Néhány példa a következők:

 • Bizonyos vitamin- vagy ásványi hiányosságok, például a B12-vitaminhiány
 • Bizonyos gyógyszerek, beleértve a hormonális fogamzásgátlót, a béta-blokkolókat és a kortikoszteroidokat
 • Néhány neurológiai állapot, például Parkinson -kór

Kezelés

A depresszió kezelése általában beszélgetés terápia és gyógyszerek kombinációját foglalja magában. A gyógyszerek, például az antidepresszánsok, csökkenthetik a depresszió tüneteit. A Talk Therapy célja a mögöttes okok kezelése és valaki gondolatainak és érzéseinek kezelésében.

Számos terápiás stílus létezik. Az emberek valószínűleg úgy találják, hogy bizonyos stílusokból származnak, mint mások. Az egyik leginkább kutatott lehetőség a kognitív viselkedésterápia (CBT), amelynek célja, hogy segítsen valakinek megérteni gondolataik, érzelmeik és viselkedésük közötti kapcsolatokat.

olyan depresszió formáira, amelyek specifikus fiziológiai oka, például szezonális vagy hormonális változások, a kezelés további lépéseket vonhat maga után. Például egy SAD -ban szenvedő személy számára előnyös lehet a fényterápia és a biztonságos napfény kitettsége.

A depresszió fizikai tüneteivel való megbirkózás

A depresszió fizikai tünetei kihívást jelenthetnek. Lehet, hogy valaki a napi feladatok miatt elárasztja magát, különösen, ha fáradtságot, motivációvesztést vagy fájdalmat szenvednek. Olyan stratégiák, amelyek segíthetnek az embernek a megbirkózásban:

 • A prioritások beállítása: Ha valakinek korlátozott energiája van, akkor ez csak az alapvető feladatokra összpontosíthat. Ezek magukban foglalhatják a személyes higiéniai gyakorlatokat, az étkezés előkészítését és a kedvtelésből tartott állatok gondozását. Lehet, hogy egy személy hasznosnak tartja, ha minden nap leírja a legfontosabb feladatokat, és emlékeztetőként helyezze a listát egy hirdetőtáblára vagy a hűtőszekrényre.
 • A feladatok lebontása: Az emberek a nagy munkákat kezelhetőbbnek érezhetik, ha kisebb lépésekre bontják őket, és egy lépéssel egy lépésre összpontosítanak. Például ahelyett, hogy megpróbálnák megtisztítani otthonukat egy kis terület tisztítására.
 • Időzítő beállítása: Ha a feladat befejezése kihívást jelent, akkor az ember megpróbálhatja beállítani az időzítőt, és egy meghatározott ideig összpontosíthat erre a feladatra, még akkor is, ha csak néhány perc.
 • Főzés tételekben: Az étkezés több adagjának elkészítése lehetővé teszi az emberek számára, hogy később lehűljenek vagy befagyaszthassanak. Ez segíthet, ha egy embernek nincs sok energiája vagy motivációja a főzéshez. Az egyszerű, egy pot vagy lassan főtt ételek hasznosak, mivel kevesebb erőfeszítést és kevesebb ételt igényelnek a tisztításhoz.
 • A tisztítás csökkentése: Néhány egyszerű változás, például az ajtó ajtóba helyezett ajtóba helyezés vagy a cipő levétele, mielőtt a házba sétálna, csökkentheti, hogy mennyi tisztításra van szükség.
 • Segítségnyújtás: A társadalmi támogatás fontos része a depresszióból való felépülésnek, mind érzelmileg, mind fizikailag. Előfordulhat, hogy valaki további segítséget nyújthat a barátok, a család vagy a szomszédok megértéséhez.

Mikor kell segítséget kérni

A depresszió reménytelennek érezheti magát, de a segítség elérhető. Javasoljuk, hogy beszéljen orvosgal vagy mentálhigiénés szakemberrel, ha a tünetek aggodalomra adnak okot vagy nehézségeket okoznak a napi feladatokkal. Ezek a szakemberek képesek lesznek diagnosztizálni és beszélgetni valakit a kezelési lehetőségek révén.

Nem kell várni, amíg a tünetek súlyosbodnak, mielőtt támogatást keresnek. Azonban bárki, akinek gondolata van az öngyilkosságról, a lehető leghamarabb segítséget kell kérnie.

öngyilkossági megelőzés

Ha ismersz valakit, akinek azonnali kockázata van az önkárosodás, az öngyilkosság vagy a bántalmazás miatt:

 • Tegye fel a nehéz kérdést: – Az öngyilkosságot fontolgatja?
 • Hallgassa meg a személyt ítélet nélkül.
 • Hívja a 911 -et vagy a helyi sürgősségi számot, vagy szöveges beszélgetés a 741741 -hez, hogy kommunikáljon egy képzett válság -tanácsadóval.
 • Maradjon a személlyel, amíg a szakmai segítség meg nem érkezik.
 • Próbáljon eltávolítani a fegyvereket, gyógyszereket vagy más potenciálisan káros tárgyakat.

Ha Ön vagy valaki, akit ismersz, öngyilkossági gondolata van, akkor a megelőző forródrót segíthet. A nemzeti öngyilkosság-megelőzés mentővonala napi 24 órát érhető el a 800-273-8255 telefonszámon. A válság idején a hallás nélküli emberek használhatják a preferált váltószolgálatot vagy a 711-es tárcsát, majd a 800-273-8255-et.

Kattintson ide a további linkek és a helyi erőforrásokért.

Összegzés

A depresszió fizikai tünetei magukban foglalhatják a fáradtságot, az alvásváltozásokat, az étvágyváltozásokat és a fájdalmat. A kutatások azt sugallják, hogy ezek a változások gyakran a hormon és a neurotranszmitter szintje miatt fordulnak elő, amelyek depresszióban szenvedő embereknél különböznek, mint az állapot nélküli embereknél.

A depresszió fizikai hatásai megnehezíthetik a feladatok kezelését, de a kezelés és más stratégiák segíthetnek az embernek megbirkózni.

 • Mentális egészség
 • Fájdalom/érzéstelenítés
 • pszichológia/pszichiátria
 • Alvás/alvási rendellenességek/álmatlanság

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Compare listings

Compare